Watertekort? Spaardouchekop!

doorEnergiecoach Rob

Watertekort? Spaardouchekop!

Vandaag berichtte RTL Nieuws dat we veel te veel drinkwater gebruiken. Waterbedrijf Vitens vreest in de toekomst voor problemen, als we niet snel minder water gaan gebruiken. Uit onderzoek blijkt dat we best willen besparen op ons drinkwater – maar minder en korter douchen? Dat zien niet veel mensen zitten. Ook niet met een waterbesparende douchekop.

De waterbesparende douchekop heeft een slecht imago. De allereerste generatie waterbesparende douchekoppen hadden dan ook maar een klein straaltje waaronder je niet lekker kon douchen. Gelukkig staat de techniek voor niks. De waterbesparende douchekop heeft de afgelopen tijd een flinke ontwikkeling ondergaan, waardoor je eigenlijk niet meer het verschil merkt tussen een gewone en een waterbesparende douchekop wanneer je er onder staat.

Hoe werkt een waterbesparende douchekop eigenlijk? De douchekop en kraan zien er aan de buitenkant praktisch hetzelfde uit. Anders dan een normale douche, laat de waterbesparende douche minder water door. Zo kun je tot 50% water aan water besparen. De gemiddelde Nederlandse douchebeurt duurt 8 minuten en levert per douchebeurt al minimaal 25 liter besparing op.

Naast de besparing in water, bespaart u met een spaardouchekop ook energie. Als er minder water warm gemaakt hoeft te worden, kost dat namelijk ook minder energie. Dat scheelt meestal rond de 30%. Een gemiddelde douchebeurt is op die manier 10 cent goedkoper. Reken maar eens door wat dat scheelt per jaar!

Sommige mensen zijn huiverig om hun vertrouwde douche om te ruilen voor een zuiniger exemplaar, bang om ook op comfort in te leveren. “Want stel dat die waterbesparende douchekop niks is, dan is dat weggegooid geld.”, is vaak de gedachte daarbij.

Daarom biedt Energiecoach Rob de Doorgeefdouche aan. Een week lang mag u de waterbesparende douchekop van Niebla uittesten; een douchekop die slechts 5 liter water per minuut gebruikt. Dit komt door de  negen zogenaamde ‘duo’-stralen. Deze botsen onder hoge druk op elkaar en zo ontstaat dan een brede straal. Er wordt dus heel effectief gebruik gemaakt van het water, zo kun je heerlijk douchen en gebruik je tegelijk slechts 5 liter water per minuut gebruikt.

Sommige mensen geven na het testen aan dat ze de temperatuur iets omhoog moeten zetten om hetzelfde comfort te houden. Het kan zijn dat het bij u ook prettiger is. Deze paar graden staan echter in geen verhouding met de ~50% water (en daarmee energie)-besparing. Natuurlijk is koud douchen nog beter voor het milieu, maar we leven natuurlijk wel in 2019 en niet in de Middeleeuwen.

Wilt u de Doorgeefdouche een keer testen? Neem dan contact met op met Energiecoach Rob op. U probeert de douchekop een week lang. Bevalt het douchen met een waterbesparende douchekop? Dan mag u deze houden en ontvangt u een factuur. Bevalt het niet? Dan geeft u de douchekop gewoon weer terug.

 

P.S. Het hebben van een regendouche is ook geen excuus meer om niet aan waterbesparing te doen. Inmiddels zijn er ook waterbesparende regendouches.

Over de auteur

Energiecoach Rob administrator